În Europa centrală, arhitectura și planificarea urbană îi favorizează, de obicei, pe cei sănătoși și activi economic, dar dacă e să considerăm datele demografice, populația lucrătoare și economic activă constituie doar o jumătate din locuitorii orașului. Oamenii în etate și tinerii sub 18 ani constituie cealaltă jumătate. De asemenea, populația tinde să îmbătrânească și dacă ar fi să suprapunem genul, profesia, cultura – grupurile de utilizatori diferă semnificativ.

Fiecare orășean are necesități diferite, însă toți trebuie să aibă șansa să utilizeze și să se bucure de spațiul public.

Cum putem asigura un oraș confortabil în egală măsură pentru fiecare?

Sensibilitatea socială este esențială pentru asigurarea unui viitor cu calitate sporită a vieții urbane. Trebuie să creăm structuri urbane adaptabile care să fie deschise pentru diverse posibilități de utilizare atât în centru, cât și în noile zone urbane. Aceasta este o provocare nu doar pentru cei responsabili de planificarea și proiectarea orașelor. Din experiență, învățăm că o bună conducere politică este crucială pentru implementarea acestor măsuri.

„Cum să creezi un oraș pentru fiecare?” prezintă 8 istorioare simple și captivante cu și despre diferiți eroi din grupurile largi de utilizatori ai societății. Doi arhitecți fictivi, Sofia și Eric, ne vor ghida prin povestirile unei fete, a unui părinte, a unei femei în etate, a unui cuplu, a copiilor și a unui simplu vizitator, care folosesc diferite spații urbane. Aceștia ne vor aminti despre situațiile de rutină în care designul obișnuit poate deveni un obstacol. Totodată, broșura oferă soluții care demonstrează cum designul bine gândit poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții urbane – la zero cost.

Această broșură este dedicată arhitecților, urbaniștilor, politicienilor, antropologilor și publicului larg interesat de designul urban. Sperăm ca aceasta să aducă o înțelege mai profundă despre impactul designului în viața noastră de zi cu zi. De asemenea, sperăm că veți citi cu plăcere, veți găsi lucruri interesante și veți distribui mai departe această broșură.

Broșura a fost elaborată la inițiativa celor de la WPS Prague în strânsă colaborare și cu susținerea Fundației Heinrich Boll din Praga.

Centrul de Urbanism crede în orașe echitabile pentru fiecare, din acest motiv am tradus broșura, pe care o puteți accesa și descărca aici:
Cum să creezi un oraș pentru fiecare?

La fel puteți descărca broșura în engleză sau în rusă:
How to Design a Fair Shared City?
Как спроектировать социально справедливый город?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.