La 20 aprilie 2018 a fost lansat oficial proiectul #MiclePietonală. Acest proiect este inițiat de trei parteneri din sectoare diferite: public, privat, societate civilă în cadrul programului Actors of Urban Change (Actorii Schimbării Urbane). Astfel, cei care implementează proiectului sunt Direcția Transport Public și Căi de Comunicație a Primăriei Chișinău, Laboratorul de Arhitectură Miez și Centrul de Urbanism.

La prima vedere, proiectul #MiclePietonală are un scop clar și bine definit: de a transforma strada Veronica Micle din Chișinău în stradă pietonală. Într-adevăr, aceasta este miza finală, însă până atunci mai este un drum lung de parcurs, un proces de transformare și de fapt, aceasta este esența proiectului – transformarea, nu doar a unei străzi, ci și a modului de a vedea un oraș, de a lucra împreună, de a implica cetățeni, locatari, instituții într-un proces de schimbare urbană, un exercițiu care nu s-a mai făcut până acum.

Și acest lucru s-ar fi putut întâmpla în orice alt spațiu din oraș sau din țară și oriunde s-ar întâmpla, ar fi binevenit.

Mulți ne întreabă de ce anume Micle pietonală? În acest articol vrem să împărtășim unele considerente și idei care spre final au dus la coagularea proiectului #MiclePietonală.

 1. Localizare centrală. Strada Veronica Micle este paralelă bulevardului central Ștefan cel Mare și străzii 31 august 1989, care la fel este una aglomerată. Pe această stradă se află clădiri și instituții cu diverse funcții: sunt câteva instituții de stat (Calea Ferată, Consiliul Audiovizualului), cafenele și restaurante, liceul M. Koțiubinski, Teatrul Luceafărul, magazine, centre de prestări servicii, blocuri de locuit.Chiar dacă la prima vedere pare o stradă retrasă, strada are funcționalități diverse care servesc interesele diferitor grupuri de cetățeni. Strada Veronica Micle intersectează câteva străzi importante în Chișinău, iar la aceste intersecții se poate observa o concentrare de activitate (de ex. intersecțiile cu A. Pușkin, V. Pârcălab, M. Eminescu, Armenească). Astfel, vedem că strada are un potențial de dezvoltare, iar în cazul în care trecerea pietonilor va fi intensificată, actorii prezenți pe stradă vor avea de câștigat. 

  W-15 recucerirea spatiului public _ Independent
  Localizare centrală a str. V. Micle ca parte în conceptul de rețea pietonală
 2. Rețea de străzi pietonale. Avem o viziune pe termen lung pentru Chișinău: dorim să apară o rețea de străzi pietonale care să conecteze mai multe zone și să fie posibilă deplasarea plăcută a pietonilor dintr-o zonă  a orașului în alta. Este o viziune care dorim să fie cunoscută și împărtășită de câți mai mulți orășeni, organizații și instituții. Într-o rețea pietonală, diverse străzi au și un grad divers de utilizare, ceea ce nu împiedică să facă parte din rețea. Până acum au fost lansate mai multe idei de străzi pietonale la Chișinău, iar acum avem oportunitatea să le punem pe toate împreună. Prin proiectul #MiclePietonală vrem să lansăm această viziune de viitor și să dăm startul acestei rețele.
 3. Spațiu public pentru oameni. Astăzi strada Veronica Micle este o parcare pentru mașini. În ultimii ani, majoritatea inițiativelor din bugetul capitalei merg la proiecte pentru mașini, iar infrastructura pietonală și cea pentru biciclete este ignorată. Prin acest proiect vrem să aducem în discuții și să promovăm ideea orașelor pentru oamenii, iar spațiile publice din oraș să aparțină oamenilor și nu mașinilor. #MiclePietonală este o inițiativă care vrea să readucă spațiile urban oamenilor.

  Viaţa între clădiri. Utilizările spaţiului public
  Spațiu urban în care lumea se simte bine. Sursa: https://www.igloo.ro/viata-intre-cladiri-utilizarile-spatiului-public-3/ 
 4. Evenimente. În acest proces de transformare a unui spațiu pentru oameni, vedem că cel mai logic și mai oportun e să aducem oameni în acest spațiu. Astfel, pe durata proiectului sunt planificate un șir de evenimente care să adune oamenii în stradă pentru a se cunoaște, a interacționa între ei, a simți locul. La fel, prin organizarea evenimentelor vrem să arătam că există și alte locuri unde se poate desfășura un concert (nu doar în PMAN), o piață, un festival. Și probabil cel mai important, vrem ca oamenii să vadă că acest spațiu poate fi și altfel, nu doar pentru mașini. În timpul vizitei sale la Chișinău, Jan Gehl a zis o frază foarte curioasă: „De Crăciun, un copil nu-și dorește ceva ce nu a văzut niciodată”. Această comparație a venit în contextul în care oamenii își doresc acea  funcționalitate pe care o văd, iar că să-și dorească altceva, trebuie să vadă altceva. #MiclePietonală este un exercițiu de transformare nu doar a străzii, ci și a viziunii cetățenilor și prin evenimente oamenii vor vedea, vor trăi o experiență nouă pe o stradă din Chișinău.

  Image may contain: 6 people, people standing and outdoor
  Foto: Centrul de Urbanism
 5. Cooperare. Pe lângă un exercițiu de transformare #MiclePietonală este și un exercițiu de cooperare. 3 actori, din 3 sectoare diferite trebuie să interacționeze, să negocieze, să lucreze pentru un singur proiect. Inițial, am venit la Direcția Transport Public și Căi de Comunicație cu propunerea de aplica cu strada 31 august 1989 – stradă pietonală, drept continuitate a unei inițiative din 2016, însă Direcția nu a putut susține această idee și a venit cu propunerea străzii Veronica Micle. Atunci, am decis să susținem această idee, căci, după cum am scris mai sus, și această stradă are potențial de dezvoltare în cadrul unei rețele de pietonale. Spre finalul proiectului vrem să venim cu un caiet de sarcini consultat, care ulterior să fie preluat de autoritățile municipale și realizat în următorii ani. Aceasta ar însemna, cu adevărat, o cooperare pentru dezvoltarea orașului.

  40010866952_7c38192593_h
  foto: Panos Georgiou
 6. Participare. Vom construi acest proiect într-un mod participativ. Vom pune accent pe participarea actorilor locali de pe această stradă: locatari, instituții, agenți economici și a oamenilor interesați. Toate evenimentele (de consultare, culturale, etc.) vor fi publice, iar opiniile vociferate vor fi luate în considerație. Participarea implică multe resurse (de timp, de oameni), însă ea asigură legitimitatea unei decizii, a unui proiect, iar acestea sunt foarte importante în cadrul  #MiclePietonală.

  25171535127_0eef51e3f1_h
  foto: Panos Georgiou
 7. Deschidere. Participarea mai înseamnă și deschidere față de propunerile care vor veni și de opiniile actorilor implicați. Planificăm să facem o serie de cercetări urbane (observații urbane, interviuri, discuții) în care să studiem viața din această stradă și să-i depistăm caracteristicile. Suntem convinși că și participarea oamenilor la evenimente, discuții ne vor aduce idei și viziuni importante. Și pentru că este un proces deschis, nu excludem nici posibilitatea că Micle poate să nu fie pietonală sau pietonală doar parțial, dacă oamenii aceasta vor dori. În cadrul #MiclePietonală și Actors of Urban Change vom asigura cadrul, iar conținutul va fi umplut pe parcurs, într-un mod participativ.

  ghid
  Foto: Centrul de Urbanism


#MiclePietonală este un proces, este un exercițiu de imaginație, este o transformare în care vă invităm să luați parte.


Maria Axenti, antropologă

7 thoughts on “De ce #MiclePietonală?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.